Síremlékek készítése

Síremlékek készítése

Sírkőkészítéskor vállaljuk egyes, dupla, valamint kripták elkészítését a tervezéstől a helyszínen történő kihelyezéséig. Sokféle márvány, gránit és műkőanyagból dolgozunk. Szakképzett dolgozóink és a mai kornak megfelelő modern gépek és szakértelmünk biztosítják Önöknek a minőséget. A sírkövek kiválasztásakor segítségére vannak kollégáink is, akik személyre szabott lehetőségekkel várják a kedves érdeklődőket. Sírköveink feliratait számítógépes betűtípusok alapján is választhatjuk ki. A felirat készülhet bronzbetűk felhelyezésével is.

  GRÁNIT SÍREMLÉKEK

  Gránit, a nemes anyag. A gránitból készült síremlékek az örökkévalóságnak készülnek. A gránit mélységi magmás kőzet, mely az üledékes réteg legmélyebbre kerülő része.
  A nagy nyomás és magas hőmérséklet hatására kristályos kőzetté, gyakran a földköpeny magmaanyagával keveredve alakul át végső formájába. Anyagát tekintve szabad szemmel is jól megkülönböztethető ásványszemcsékből áll. A kvarc és a többi alkotórészének egymáshoz viszonyított aránya befolyásolja a gránit típusát. Legfontosabb tulajdonsága, hogy örök szín- és fénytartó, sohasem veszíti el a fényességét. Időjárás viszontagságainak a leginkább ellenáll, összevetve minden más kőnél jobban.
  Felülete annyira kemény, hogy szinte lehetetlen megkarcolni, megsérteni, emellett egyedi, hiszen minden darab más-más rajzolatú.
  Síremlékek elkészítéséhez mindenképpen ezt az anyagot javasoljuk, szinte minden szín megtalálható, egyedi elképzeléseknek a különlegesen csillámló gránit táblából készült termékeket ajánljuk. Feltétlenül meg kell említenünk, hogy a gránit nagy szilárdsága ragyogóan ellenáll a környezeti viszontagságoknak, emellett rendkívül könnyen tisztítható, semleges vizes ronggyal, esetleg enyhe szappanos vízzel való tisztítással tökéletes eredményt érhetünk el, a gránit újra eredeti fényében fog ragyogni.

   MÁRVÁNY SÍREMLÉKEK

   A márvány, a mészkővel azonos összetételű kőzetanyag, de szerkezetét tekintve nagy kalcit kristályokból áll. Tulajdonképpen a vegyi üledékes mészkő, és a dolomit metamorfja, mely egyaránt kemény és értékes anyag, évszázadokon keresztül használták mesterek nemes burkolatok és képzőművészeti alkotások készítéséhez. Keménysége kisebb, mint a gránité, így csodálatosan megmunkálható, viszont a nyomószilárdsága és a tömörsége nagy.
   Cégünk mégis inkább csak beltéri felhasználásra javasolja, leginkább fürdőszobai, esetleg konyhai felhasználásra, például mosdókagyló köré, vagy konyhai munkapultra, hús vagy zöldségek feldolgozásához. Sajnos azonban a márványburkolatnak nincs külön koptató rétege, mint egy kerámiának. Lényegében a teljes vastagsága koptató réteg, és az időjárási viszontagságokra nem jól reagál. Síremlékként fényét vesztheti, extrém esetben besárgulhat. Beltéri felhasználásra azonban kifejezetten ajánljuk, 2000 éves lépcsőfokok bizonyítják, hogy nem csak esztétikusak, természetesek, de elég tartósak is.

    MŰKŐKÉSZÍTÉS

    Műkövek osztályozása:
    A műkő természetes kövek őrleményéből készült cement kötőanyagú beton, amely osztályozható:
    – a kötőanyag fajtája (szürke cement, fehér cement és különböző színezékadalékú cement)
    – a kopásállóság mértéke (kopásnak kitett, nem kopásálló)
    – a fagyállóság mértéke (fagyálló, fagyásnak ki nem tett)
    – az adalékanyag fajtája (kemény mészkő-, bazalt-, márvány-, gránitőrlemény)
    – az adalékanyag szemcsenagyság megoszlása (durva, finom)
    – a felületkialakítás módja (kőszerű, csiszolt, stokkolt, stb.) és
    – a rendeltetésnek megfelelő különleges tulajdonságok szerint.

    Biztos siker
    A következőben a ház körüli javításoknál és magánházak építésénél leggyakrabban szükséges és biztonsággal előállítható
    – finom és durva
    – földnedves és képlékeny
    – adalékanyagként osztályozott keménymészkő őrleményt tartalmazó
    – szürke és fehércement kötőanyagú
    – fagy és kopásálló, valamint fagynak és koptatóhatásnak ki nem tett
    A cégünk kivitelezés formája, hiányos helyzetben:
    A gyakorlatban sokszor nem áll rendelkezésre az összes adalékanyag frakció, vagy a kivitelezés helyszínén mérési lehetőségek hiányában a sok frakció arányos összekeverése nehézségekbe ütközik. Ilyenkor a minőség lényeges romlása nélkül egyszerűsített (három frakcióból álló) keveréket szoktunk alkalmazni. A keveréket földnedveshez közeli állagúra kell elkészíteni és tömörítéssel kell bedolgozni

    Pókhálós repedések megelőzése
    Az elkészült műkövet a kötési folyamat lejátszódása alatt melegtől, fagytól, erős hőmérsékletingadozástól és kiszáradástól óvni kell. Sokszor a körültekintő kivitelezés ellenére különösen fehér cement kötőanyagú és az időjárás hatásainak kitett kültéri műkövek esetén – a környezeti hatások és a cement kötési zsugorodása következtében a műkő felületén feszültségek keletkeznek, melyek pókhálós repedések kialakulásához, idővel pikkelyes felválásokhoz, felfagyásokhoz vezetnek. Ez a károsodás megelőzhető zsugorodáscsökkentő, plasztifikáló és kiszáradás gátló építési vegyi anyagok adagolásával, amit cégünk minden bedolgozásban, legalább 10%-os arányban használ.